Slow fashion na Vianoce

Slow fashion tipy na Vianoce

Možno si hovoríte, že sa mám upokojiť s tými Vianocami, lebo je len polovica novembra, takže máte ešte kopu času na premýšľanie, avšak už prvá polovica termínu slow fashion napovedá, že to s ňou bude pomalšie, preto je potrebné riešiť slow fashion darček s predstihom.

Bordová úpletová sukňa s čiarnym aztéckym vzorom
Bordová úpletová sukňa (v ponuke posledný kus)

Za posledné roky sa vzťah mnohých ľudí k nákupom módy zmenil. Bývalé nákupné maniačky prešli do fázy nákupného detoxu a zákazníci sú oveľa opatrnejší pri kúpe nových vecí. Ľudia pomaly nadobúdajú nové hodnoty, neberú automaticky všetko, čo im zrýchlený trh ponúka, informujú sa o materiálovom zložení, pôvode vecí a hlavne majú o to väčšiu radosť, keď si kúpia zaujímavý a užitočný produkt vyrobený lokálne alebo od niekoho, kto im spokojne povie dôvod svojho konania. (Chcete si prečítať viac o mojom fungovaní v rámci slow fashion a náhľade na filozofiu pomalej módy? Čítajte blog Ako byť Green a In)

Tmavomodrá bavlnená blúzka s manžetami vo farbách dúhy
Tmavomodrá bavlnená blúzka / tričko

Možno aj vy alebo vaša priateľka/ sestra/ mama … pomaly a postupne prechádza na pomalú módu. Možno máte po módnom detoxe a už nevidíte zmysel v bezhlavom nakupovaní. Tiež som tým prešla. Došla som do štádia, že všetko mám a nič nechcem. Ale pomaly som vynosila niektoré veci a mentálne som z nich vyrástla, takže som ich potrebovala posunúť ďalej a zaobstarať si nové, rešpektujúc zásady slow fashion – zásady, ktoré si človek sám sľúbi a ich porušením sám seba sklame. Asi to poznáte napríklad z diétovania alebo keď ste sa rozhodli, že budete cvičiť a svoj sľub porušíte. Je to také sklamanie, ktoré vôbec nebolí, ale pokiaľ chcete zmenu, tak je zásadné. Bez podstupovania malých krôčikov sa žiadna veľká zmena nestane. To je inak jedno z hesiel Majoranky.

Hnedo oranžovo zelená károvaná slow fashion sukňa do áčka
Upcyklovaná károvaná sukňa (nájdete v Boho Vintage Concept Store, Francouzská 76, Praha )

Postupne vám v tomto blogu predstavujem produkty, ktoré odporúčam darovať sebe alebo svojim blízkym. Majoranka sa snaží o to, aby ste jednotlivé veci naozaj nosili – v tom vidím najväčšiu udržateľnosť. Aby ste sa do nich zaľúbili a aby ste ich nosili všestranne. Sú to pohodlné strihy, ktoré sa dajú jednoducho kombinovať a nosiť každý deň.

Modré slow fashion šaty po kolená s oranžový detailom
Modré šaty – bestseller. Nebojte sa nakupovať letné veci v zime. Zima za pár mesiacov pominie a vy budete na nové počasie dobre pripravená.

Pripravila som si pre vás menšiu pozornosť. Ak ste človek, ktorý sa vyhýba baleniu darčekov, tak pripravím balenie za vás. Oblečenie posielam štandardne v kartónových krabičkách. Pokiaľ si u mňa objednáte vecičku, ktorá má byť zároveň vianočným darčekom, zabalím vám ju do obálky s mašličkou, ako vidíte na fotke pod týmto odsekom. Do poznámky v objednávke ale prosím napíšte: ,,Mám záujem o darčekové balenie.”

Slow fashion vianočný darček

To všetko vložím do krabice, aby balík došiel v poriadku. Obálka bude otvorená, takže po prijatí zásielky môžete skontrolovať, či je vecička v poriadku. Potom ju stačí zalepiť, znova zaviazať mašličku a máte o jedno balenie darčeka menej 😉

Slow fashion móda na Vianoce

Ako som spomínala v blogu Energia handmade vecí rôzne miesta, situácie a predmety vyžarujú určité dojmy, ktoré v nás prebúdzajú rôzne pocity. Je to ako keď počujete nejakú pesničku, ktorá vám niečím imponuje a páči sa vám, či už kvôli textu, melódii, nástrojom alebo najlepšie, kvôli všetkému dokopy. Veci od poctivých výrobcov, ktoré majú byť vaše, žiaria niečím výnimočným. Ako keby z nich išlo šťastie a radosť, ako keby to boli predmety, ktoré jednoducho mali vzniknúť a dostať sa do vašich rúk. Pokiaľ máte taký pocit pri veciach od Majoranky, sledujte ma naďalej napríklad prostredníctvom newslettra; stačí uviesť svoj email TU. Nájdete ma aj na Instagrame a Facebooku. Pokiaľ ste rozhodnutí nakúpiť, tak prejdite do eshopu, ktorý je v čestine aj slovenčine a to iste platí aj o platobnej mene. Prípadne skúste navštíviť kamennú predajňu Boho Vintage Concept Store, kde nájdete všetky kúsky z tohto blogu plus ešte niečo navyše.

Biely slow fashion minimalistický pulóver
Biele tričko / pulóver s konárikmi

Zvažujete nejaký slow darček? Alebo ste už nejaký kúpili? Pochváľte sa do komentárov pod blogom. Teším sa.

Za zdieľanie posolstva o slow fashion Vianociach vopred ďakujem.

Mária Reváková / www.majoranka.com

Pridaj komentár

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť