Modrý upcyklovaný zimný slow fashion kabát

Teplý hrubý zimný vlnený kabát

Už niekoľko rokov celkom pasívne hľadám zimný kabát, do ktorého sa zamilujem a budem ho nosiť najbližších 10 rokov. Asi pred 2 rokmi som v pražskom RESTART SHOPE, kde občas nakupujem alebo prinášam nenosené veci, narazila na krásny farebne modrý vintage kabát od českej značky TRIOLA, ktorá v súčasnosti vyrába hlavne spodnú bielizeň. Videla som, že je ohromne veľký, ale materiál, z ktorého bol vyrobený bol taký úžasný, že som ho tam nemohla nechať. Hovorila som si: ,,Veď viem šiť, tak ho nejako dám dokopy,” aj napriek tomu, že viem, aké náročné je prerobiť kabát. Navyše tento vintage kabát nemal žiadne známky nosenia, možno práve preto, že jeho povodná veľkosť bola asi XXXL.

Pred úpravou vyzeral tento kabát takto:

Pred úpravou

Kabát visel v ateliéri viac než rok. S tým som počítala. No minulé Vianoce som si povedala, že je čas ušiť niečo pre seba a obdarovať sa. Pustila som sa do toho. Rozhodla som sa mu zúžiť a viac vykrojiť rukávy, aby v ňom nejak aspoň čiastočne vynikla postava. Taktiež som mu ubrala z bokov, hrudníka a pásu. Samotná prerábka z technického hľadiska nebola až taká komplikovaná, ako som čakala, horšie to bolo s hľadaním toho správneho tvaru. Nebola som si totiž istá, či chcem oversize kabát, aj keď on po zúžení nebol úplne oversize.

Modrý recyklovaný slow fashion kabát
Modrý upcyklovaný kabát a zelené vlnené nohavice

Niekoľko týždňov som tento kabát mala ručne nastehovaný na figuríne, no v momente, keď som ho dala na seba, jeho čaro pominulo. Mala som pocit, že v ňom vyzerám ako niekto cudzí a pri svojej výške 163 cm sa v ňom strácam. Viem, že oversize a mohutnejšie kabáty sú teraz IN, ale pokiaľ to niekomu osobnostne a vizuálne nelichotí, nič sa nedá robiť. Vyskúšala som aj rozne stylingy, opasky na vytvarovanie postavy, doplnky, googlila som si všetky možné štíhle krásky v oversize kabátoch… Avšak stále som si nebola istá.

Hrubý vlnený kabát
Modrý upcyklovaný kabát a zelené vlnené nohavice

Povedala som si, že je čas došiť ho a vyskúšať ho vonku. Možno sa môj pocit zmení… Nezmenil sa. Cítila som sa stále ako iný človek a vôbec mi to nebolo príjemné. Skvelé bolo len to, že mi v ňom bolo naozaj teplo, keďže je tento kabát vyrobený z vlny a stvorený na zimu.

Veľmi ma potešilo, keď ho vyskúšala na modelke Elizabeth J. , ktorá má výšku okolo 174 cm a celý môj dojem z prerobeného kabátu sa zmenil. Zistila som, že tento upcyklovaný vintage kabát je skutočne nositeľný a vyzerá skvele, no bohužiaľ nie na mne.

Slovenské a české módne značky
Teplý modrý zimný kabát

Rozhodla sa ho predať. Predsa len som sa na ňom namakala… To, že som ho našla, upcyklovala a nesedel mi, beriem ako znamenie, že čaká na niekoho iného. Možno čaká práve na vás. Viac podrobností a možnosť zakúpenia nájdete TU.

Mali ste niekedy podobnú skúsenosť, kedy sa vám nejaká vec veľmi páčila, no po vyskúšaní ste to neboli vy? Podeľte sa so svojimi skúsenosťami v komentároch pod článkom.

Za ten čas som ušila čisto nový kabát. Je zo 100% vlny a nájdete ho už na eshope.

Županový kabát
Hrdzavo hnedý kabát

Keďže sa blíži zima, napadlo mi, že by bolo dobré vyplniť ho teplou odopínacou vložkou, aby sa dal nosiť na jar, na jeseň, ale aj v zime. Túto verziu momentálne testujem, ale už teraz sa máte na čo tešiť.

Hnedý kabát s teplou vymeniteľnou vložkou

Sledujte ma na instagrame a dozvite sa viac.

PS: Strácate sa v hromade informácií na instagrame? Kliknite TU a nechajte si posielať novinky z dielne Majoranky priamo na svoj email.

Za pozornosť a zdieľania ďakujem.

Mária / majoranka

Ďakujem modelkám Elizabeth J. a Sarah J.

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť