Teplý upcyklovaný nákrčník

Čo keď vám sveter napadnú mole

Možno ste už čítali môj návod na výrobu čiapky z dvoch svetrov, na ktorých si v minulosti pochutnali mole. Na výrobu tejto čiapky som použila len časť svetra a nejaký materiál sa zvýšil. Napríklad rukávy. Jeden bol čiastočne deravý, ale to som vyriešila ručným zašitím a druhý bol v poriadku. Napadlo mi, že k čiapke by sa hodil aj teplý nákrčník, tak som sa pustila do práce.

Ako vyrobiť z rukávov svetra teplý nákrčník? Čítajte ďalej.

Pred tým, ako som začnete robiť nákrčník, si zmerajte obvod hlavy, aby ste cez ňu nákrčník bez problémov pretiahli. Môj obvod hlavy je 55 cm, takže som zvolila šírku okolo 60 cm s tým, že asi 5 cm odšijem pri šití, takže výsledný obvod priekrčníka bude 55 cm. Výšku nákrčníka určuje strana, ktorá má v tomto návode dĺžku 58 cm. Výsledná výška a obvod nákrčníka bude v tomto prípade rovnaká. Pokiaľ chcete vyšší alebo nižší, užší alebo širší nákrčník, smelo pridajte toľko centimetrov, koľko chcete.

  1. krok: odstrihnúť manžetu
Ako recyklovať starý sveter.

2. Naznačiť obdĺžnik, z ktorého bude vystrihnutý nákrčník.

3. Vystrihnúť obdĺžniky z oboch rukávov.

4. Máme 2 obdĺžniky, pretože nárkčník bude mať 2 vrstvy.

5. Rozložíme vystrihnuté obdĺžniky z rukávov, na obrázku je znázornená veľkosť jednotlivých strán.

6. Zošijeme strany, ktoré majú dĺžku 58 cm. Viď. obrázok pod odsekom – strana označená špendlíkmi sa bude zošívať. Ponechanú záložku môžeme obnitkovať, aby sa nám materiál nestrapil.

7. Rozložíme zošité diely, šev je v strede – nákres:

8. Dáme kratšie diely k sebe (lícom k lícu), zošijeme ich, prípadne aj obnitkujeme.

Príprava na ďalší krok, popísaný v bode 9.

9. Následne zošijeme vrchnú a spodnú stranu. Diely zložíme lícom k sebe (ako je znázornená v obrázku nad týmto odsekom) a šijeme s tým, že v ktorejkoľvek časti prerušíme šitie a necháme nezašitú aspoň 5 centimetrovú medzeru. Nezošitú medzeru alebo dieru tam nechávame preto, aby sme cez ňu prevrátili nákrčník z rubu na líce.

Pred zošitím
Po zošití

10. Prevrátime nákrčník na líce.

11. Ručne zošijeme dieru / otvor, cez ktorý sme to prevrátili.

Nákrčník je hotový.

Máte nejaké otázky? Spokojne mi napíšte na email majoranka.fashion@gmail.com . Podarilo sa vám ušiť nákrčník podľa tohto návodu? Pochváľte sa v komentári alebo sa vyfoťte, postnite foto na instagram a označte @majoranka_com .

PS: Strácate sa v hromade informácií na instagrame? Kliknite TU a nechajte si posielať novinky z dielne Majoranky priamo na svoj email.

Za pozornosť a zdieľania ďakujem.

Mária / majoranka

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť