Ako ušiť obojstrannú čiapku zo svetra

Návod na ušitie čiapky zo svetra

Hľadáte spôsob, ako využiť starší sveter, ktorý už nenosíte, alebo je ten sveter trošku zničený a premýšľate, čo s ním ďalej. Skúste sa inšpirovať nasledujúcim postupom na výrobu čiapky. Je jednoduchý a nepotrebujete k nemu ani extra veľké skúsenosti so šitím.

Prišiel za mnou jeden známy s nepríjemným problémom: mole si pochutnali na jeho dvoch najobľúbenejších svetroch.

Ako spraviť čiapku zo svetra. Návod ako ušiť čiapku.

Dierky boli hlavne na predných dieloch. Zadné diely boli celkom v poriadku. Keďže rada vytváram upcyklované kúsky a pár z nich môžete nájsť aj v mojom eshope, pustila som sa do práce.

Najprv som zhotovila strih čiapky (akurát som ho vyfotila až po vystrihnutí kusu zo svetra). Materiál, z ktorého som čiapku šila bol celkom pružný – moja hlava má obvod 54,5 cm, takže som si najprv zo svetra vystrihla obdĺžnik so šírkou 54,5 cm + 2 cm na záložku, výška obdĺžnika (výška čiapky) bola 32 cm a z toho 7 cm som chcela na preloženie dolného kraja na čele. Tento obdĺžnik som ručne zošila po dĺžke a vyskúšala som ho. Bol voľný, takže som z jeho šírky uberala a upevňovala na hlavu, kým mi to neprišlo tak akurát. Vznikol mi obvod čiapky 44 cm (s tým, že 2 cm z toho som potom ešte odšila). Odporúčam vám tiež takto otestovať pružnosť vášho materiálu. Mne teda vznikli rozmery 32 cm výška čiapky x 44 cm šírka čiapky, ktoré som naniesla na strih. V hornej tretine vytvorte oblúky. Viď. obrázok:

Čiapka zo starého svetra

Výšku si tiež určite sami. Na konci blogu sú na ukážku obrázky hotovej čiapky, aby ste vedeli, o aký strih sa jedná. Jej horná časť nie je úplne “prilepená” na hlave, ale trochu odstáva. Nasledujúce kroky urobte najprv radšej ručne, vyskúšajte, či vám to sadne, potom poupravte – napríklad zúžte alebo zmenšite a až nakoniec šite strojom. Každý materiál je iný a ten váš možno nie je veľmi pružný.

Po vytvorení strihu vystrihnete potrebné diely. Toto je návod na obojstrannú čiapku a k dispozícii mám 2 svetre, takže jeden diel je z modrého a jeden zo sivého svetra.

Čiapka zo svetra

Následne spracujete obidva diely rovnakým spôsobom. Na sivom diele vám ukážem, ako na to.

Ako vytvoriť čiapku zo svetra.

Ako je na obrázku uvedené, označené kraje dáte na seba a preložíte čiapku tak, aby rub bol hore a líce vo vnútri:

Šitie čiapky

Šijete celý čas po rube materiálu. Odšijete 1 cm po celej dĺžke. Následne odšijete záhyby — 1,5 cm od krajov, dĺžka 6 cm. Pre ujasnenie pozrite na obrázok:

Návod na ušitie čiapky

Pokiaľ sa váš materiál strapí, môžete odšitý kraj obnitkovať, ak máte overlock alebo prejsť cik-cakovým stehom. Protiľahlé oblúky dáte lícom na seba a zošijete v šírke asi 1 cm:

Ako ušiť čiapku

Šitie čiapky

Odšitý kraj môžete následne zobnitkovať, alebo prejsť cik-cakom.

Modrý diel spracujte rovnako ako šedý. Keď bude hotový, spojte ho so šedým dielom. Dolné kraje čiapky priložte lícom k sebe tak, aby bol odšitý šev šedej čiapky zarovno so švom modrej čiapky.

Ako vyrobiť obojstrannú čiapku

Zošpendlite oba diely:

Handmade slow fashion čiapka

Zošpendlené okraje zošite najlepšie cik-cakovým švom alebo overlockom, aby bola čiapka v oblasti otvoru pružná, to znamená, že lepšie sadne na hlavu, bude držať a sadne na rôzne veľkosti hláv. Šite takmer po celom obvode – píšem “takmer” pretože v spomínanom obvode je potrebné vynechať asi 5 centimetrov, čím nám vznikne otvor na prevrátenie čiapky na líce. Ak ten 5 centimetrový otvor nevynecháte, čiapku nebude možné prevrátiť na druhú stranu a museli by ste ju nosiť naruby. Nezabudnite pri došívaní stehu na uzašitie a zapošitie, aby sa vám steh pri prevracaní čiapky nezačal párať.

Ušite si čiapku doma

Potom cez vynechaný 5 cm otvor prevlečte celú čiapku na lícnu stranu.

Tvorba jednoduchej obojstrannej vlnenej čiapky

A máte čiapku. Otvor, cez ktorý ste ju prevliekli vyzerá, ako našpúlená pusinka haha. Ideme ho ručne zašiť. Jednoducho striedavo prechádzate navlečenou ihlou z jednej strany na druhú, na konci zatiahnete, aby sa obe strany spojili a zauzlíte niť, aby sa šev nepáral.

Módna značka, ktorá upcykluje oblečenie

Čiapka je hotová a vy máte ďalší dôvod tešiť sa z chladného počasia. Modrá strana:

Sivá strana.

Tak čo? Skúsite to? Alebo ste sa už pustili do práce? Potrebujete poradiť? Napíšte mi dole do komentárov alebo na email majoranka.fashion@gmail.com

Ako som spomínala na začiatku, zaoberám sa okrem iného upcykláciou staršieho oblečenia, ktoré je taktiež možné zakúpiť v mojom eshope alebo aj v Boho Vintage Concept Store

Nájdete ma aj na instagrame a facebooku. Uprednostňujete odber noviniek prostredníctvom emailu? Kliknite TU.

A tu je šťastný zákazník, majiteľ rozožraných svetrov a teraz už aj kvalitnej kašmírovej čiapky.

Vaša Majoranka