Ako byť GREEN a IN

Práve sedím a píšem tento článok, oblečená od hlavy až po päty vo veciach od H&M. Som módna návrhárka a presadzujem slow fashion.

Myslím, že všetci ste už počuli o príchode fashion revolution / módnej revolúcie spolu so slow fashion / pomalou módou a o neprijateľných podmienkach, za ktorých vzniká klasická reťazcová fast fashion / rýchla móda. Módna revolúcia je niečo ako hnutie zastávajúce zmysluplné nakupovanie oblečenia a výrobu pomalej módy – módy od lokálnych návrhárov, módy vyrobenej za prijateľných podmienok a hlavne z ekologických materiálov.

Ako normálna žena som sa stále sťažovala, že nemám čo na seba, i keď skriňa praskla vo švíkoch. Vytiahla som z nej všetko, čo mám – okrem svojich výrobkov jednoducho samá fast fashion a nekonečné množstvo kombinácií na 365 až 366 dní v roku. Prestala som sa sťažovať a prestala som nakupovať. Odvtedy ubehol rok a nič nepotrebujem, som spokojná. Keď nemám čo na seba, otvorím skriňu. Mám všetko. Poviete si: ,, Si módna návrhárka, ty si to môžeš ušiť.” Bohužiaľ, obuvník chodí bosý. Kým pre seba dokončím letné nohavice, už je zima… Jednoducho slow fashion 🙂

Keď som pred zhruba desiatimi rokmi začínala vymýšľať oblečenie a šiť, boli mi veľkou inšpiráciou staré veci z nášho pôjdu, respektíve materiály, z ktorých boli vyrobené. Fascinovala ma myšlienka, ako skvelo sa dajú už štýlovo nenositeľné veci vylepšiť. Najprv som šila len pre seba a postupne som tie veci začala predávať tu, na Sashe. Skvelé bolo na tom aj to, že som ušetrila na nákupe materiálov. Popravde, kupovaniu nových materiálov som sa vyhýbala, lebo som sa bála, že ich vďaka svojej neskúsenosti zničím a budú to proste len vyhodené peniaze. Postupom času a po príchode dopytu po rôznych veľkostiach som začala pri tvorbe kombinovať recyklovaný materiál s materiálom novým. Napríklad tieto šaty:

 

Recyklované šaty bez ramienok s šiernou sukňou a modrou kvetovanou vrchnou časťou

Vznikli z modrých kvetovaných šiat z 80tych rokov a látky, ktorú som kúpila v obchode za rohom. Vďaka tomu, že veľkosť kvetovaných šiat bola XXL, mi recyklovaný materiál vystačil na 4 rôzne vaľkosti. No nespracuj to 🙂

Dnes som so svojou dlhodobou kolekciou Majoranka (čiastočne recyklovanou, čiastočne z nových materiálov) usídlená v jednom pražskom obchode s vintage oblečením, medzi ktoré Majoranka jednoducho patrí. Som súčasťou fashion revolution no viem, že zmena sa zo dňa na deň neudeje. Týmto outfitom vám chcem priblížiť GREEN a IN mix vintage (rukavice), slow fashion (recyklovaný kabát Majoranka) a fast fashion (sympatické šaty z Reserved):

Kabát je vyrobený z pánskeho saka Marks and Spencer taktiež z 80tych rokov. Našla som ho v sekáči a najviac ma na ňom zaujala nezvyčajne červeno-ružovkastá farba. Možno preto ho ešte žiadny pán pred tým nemal oblečený 😉 Neváhala som a tesne pred odsťahovaním do Prahy som ho kompletne prerobila na dámsky kus oblečenia. Materiál mi vystačil len na veľkosť 36. Zvnútra som ho vyplnila zatepľovacím materiálom, aby sa hodil aj do chladnejšieho počasia. Kabát mám už aj v ponuke a nájdete ho tu.

So stylingom a modelingom mi pomohla Katka, ktorá vie veľmi dobre, ako vyvolať ten najšmrncovejší dojem. A zato jej krásne ďakujem.

Krásny a ideálny stav by nastal, keby ste všetci nakupovali trebárs len veci od tvorcov na Sashe. No buďme realisti (ale s reálnymi nereálnymi snami 😉 ). Som veľmi rada, že vo svete zavládla fashion revolution, ktorá poukazuje na nadbytočný konzum, nenormálne podmienky zamestnancov, ktorí často v slzách vyrábajú krásu, čo nosíme (viem, ako šitie dokáže bolieť). Preto si oblečenie, ktoré máme, vážme. Či už je to fast fashion alebo slow fashion. Nikoho nechcem presviedčať o tom, čo je správne, ale do budúcna trošku viac premýšľajme, čo kupujeme a či skutočne potrebujeme mať na sebe každý deň niečo nové. Premýšľajme, či sa oplatí ťahať si domov ďalší odpad a či sa skutočne oplatí byť donekonečna “aktuálne super trendy”.

Prudký obrat na dokonalú slow fashion popravde ešte nenastáva ani u módnych návrhárov. Z vlastnej skúsenosti viem, aké je nákladné používanie bio a eko materiálov a že nie na každý návrh sa dané materiály hodia. Dobrou správou ale je, že eko materiály novej generácie sú vo vývoji a už teraz sa nevieme dočkať, kedy ich budeme môcť naplno spracovávať.

Chce to čas.

PS: Chcete takýchto článkov čítať viac? Kliknite TU a prihláste sa na odber noviniek od Majoranky.

Majoranka

Pridaj komentár

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť