OBLEČENIE PRE CESTOVATEĽKY

Variabilné šaty na cestovanie a pre minimalistky vyrobené v Českej republike

Oblečenie pre cestovateľky

Čo to je?

Sú to multifunkčné modely,  ktoré sa dajú obliecť na viacero spôsobov. V podstate je to jeden kus oblečenia, v ktorom sa ukrývajú ďalšie kusy.

Modrozelené polodlhé šaty bez ramienok, s viazaním za krkom, s jedným rukávom a s dvoma trištvrťovými rukávmi a dlhá sukňa
Smaragdová sukňa a šaty, ktoré sa dajú obliecť na viacero spôsobov

Ideálne šaty a kúsky pre cestovateľky

Multifunkčné oblečenie je najvhodnejšie na cestovanie a letné dovolenky. Pohodlne ho zbalíte do príručnej batožiny, je ľahké a nezaberie veľa miesta. Najlepšie je, ak si vezmete hneď viac multifunkčných kúskov a počas výletu ich kombinujete. Využijete ho počas celého dňa. Napríklad variabilné 4 šaty v 1 sukni si oblečiete ráno ako šaty s rukávmi, lebo vám môže byť trochu zima. Keď sa začne otepľovať, rukávy si vyhrniete alebo šaty zmeníte na verziu “šaty bez ramienok”, aby ste si pekne opálili ramená a zároveň aby vám nebolo veľmi horúco. Chcete sa počas prechádzky opáliť ešte viac? Máte poruke plavky? Spokojne si tieto šaty oblečte aj ako sukňu. Ak chcete večer vyzerať elegantne, oblečte si šaty na štýl ” šaty s jedným rukávom” a budete neodolateľná.

Ako fungujú?

Premýšľate, ako multišaty fungujú? Pozrite si inštruktážne video:

Minimalistické šaty

Tento model je zároveň ideálnou voľbou pre všetky minimalistky a ich minimalistický šatník. 5 druhov oblečenia vám nahradí tento jeden kúsok, takže vaša skriňa nebude praskať vo švíkoch. Okrem toho sú tieto šaty láskavé k prírode, pretože pri ich výrobe vzniká minimálny odpad a, znova opakujem, je to viac než 5 typov šiat, ba dokonca aj sukňa, v jednom.

Čierne šaty a sukňa v jednom z hrubšieho materiálu

Zjednodušená jarná verzia multišiat

Antistresové pohodlné šaty

Nemusíte už ďalej behať po obchodoch / surfovať po internete a osobitne zháňať dlhú sukňu, potom šaty s rukávmi, neskôr šaty bez rukávov… Jednoducho vám to ponúkam v jednom “balíčku”. Ide mi o váš komfort a minimalizovanie premýšľania nad oblečením. My ženy si dosť lámeme hlavu nad tým, čo na seba a ako vyzeráme. Skúste variabilné šaty, riešte menej problémov a užívajte si oddych.

Vyrobené v ČR, navrhnuté slovenskou návrhárkou 

Záleží mi na tom, aby odevná výroba na Slovensku a v Českej republike prekvitala, preto šaty vyrábam lokálne a plánujem v tom pokračovať aj naďalej. Šaty som navrhla v roku 2014, stále sa vyvíjajú a ich príbeh je popísaný pod týmto odsekom.

Novinka: Čiernobiele multifunkčné šaty

Odkiaľ sa tu vzali?

Myšlienka vznikla už dosť dávno. Siaha do čias kedy som skončila vysokú školu a začala som sa rozhodovať, čo budem robiť ďalej (rok 2011). V rámci premýšľania o budúcnosti v profesii módnej návrhárky som si neustále kládla otázku, či už všetko oblečenie nebolo náhodou vymyslené. Odpoveď je neistá, možno áno, možno nie. Štýly obliekania sa po desiatkach rokov opakujú, akurát sa obmieňajú materiály a trebárs aj kombinácie farieb, štýlov, prvkov… Preto som si hovorila, že potrebujem tomu oblečeniu vymyslieť nejakú špeciálnu funkciu, aby to neboli len ďalšie šaty, len ďalšia sukňa, halenka atď.  Prihlásila som sa do jednej slovenskej návrhárskej súťaže, kde boli požadované návrhy na určitú tému. Neviem, či som tú tému zvládla, ale pri tvorbe návrhov mi v hlave opakovane kolovala myšlienka multifunkčného oblečenia – oblečenia, ktoré sa dá obliecť mnohými spôsobmi, s ktorým sa dá hrať a cestovať naľahko.

Hnedé multifunkčné šaty, ktoré sa dajú nosiť mnohými spôsobmi a aj ako sukňa.

Ako prvé vznikli „dlhé šaty s nastaviteľnou dĺžkou“.  Najspodnejšiu časť šiat vyhrniete napríklad po kolená alebo stehná (záleží na tom, akú dĺžku chcete zvoliť) a šnúrkami nastavíte požadovanú šírku tak, aby zvolená dĺžka držala ako má, a aby sa vám dobre chodilo. Obrázky hovoria za všetko:

Hnedé variabilné šaty, ktoré oblečiete ako dlhé šaty a aj ako krátke šaty.

Potom vznikla takzvaná „prevratná sukňa“ – sukňa, z ktorej sa dá vytvoriť „multifunkčný top“. V tomto prípade znova jednoducho manipulujete so šnúrkami a nastavujete požadovaný tvar. Takže toto je znova jeden kus oblečenia:

Hnedý top, ktorý oblečiete na 6 spôsobov a taktiež ako sukňu

Asi najzaujímavejší príbeh sa viaže k vzniku modelu „4 šaty v 1 sukni“. Popri tom ako som prišla do Prahy a začala som pracovať na svojich prvých návrhoch, som si našla brigádu. Nechcela som nič na hlavný pracovný pomer, lebo 8 hodín žerie veľa energie a tú som vtedy veľmi potrebovala. Naopak 4 hodiny v pohodovej podvečernej brigáde boli ideálne. Možno nie tak na zarobenie veľkých peňazí ako na umožnenie takmer plnej účasti ne tom, čo ma zaujíma najviac. Celé leto som na tej brigáde ako telefonistka pracovala obvolávala kontakty z jedného projektu. No s kolegyňami sme telefonovali tak aktívne, že v septembri  sa nám už minuli všetky kontakty. Takže jedného dňa som prišla do práce. Zavolala som asi trom ľuďom, a potom mi vyskočilo oznámenie: „ V zásobe už nemáte žiadne kontakty.“ S touto správou som išla za šéfom a ona na to: „Hmm vo vašej (akože návrhárskej) práci sa vám darí dobre?“ Ja: „Áno, super.“ (V tvorbe sa mi darilo dobre, akurát som nemala žiadne objednávky.) On: „To je fajn, tak choďte domov a príďte asi o 3 dni. Nejaké kontakty by tam mali pribudnúť.“ (A nepribudli ani o 3 dni.) V ten deň som išla domov a začala som pracovať na multifunkčných šatách, z ktorých sa dá vytvoriť aj sukňa. Sú to teda šaty s dlhými rukávmi, s jedným odhaleným ramenom, šaty s viazaním za krk a šaty bez ramienok, plus ešte tá spomínaná dlhá sukňa. O tie 3 dni, keď som išla znova na brigádu a po piatich minútach som odišla, lebo som tam znova nemala čo robiť, som už mala v taške poskladaný prvý prototyp na ukážku mojej modelke a fotografovi. Písal sa rok 2014.

Ďalšie multifunkčné modely:

Multifunkčná svetlozelená sukňa, z ktorej je možné vytvoriť halenku

Variabilné hnedé šaty, ktoré oblečiete na 5 spôsobov a ako sukňu

Kde ich kúpite?

Tieto elegantne pohodlné šaty nájdete buď v mojom eshope alebo v kamennej predajni Boho Vintage Concept Store na Francúzskej 76 v Prahe.

Jednoducho slow fashion.

Príbeh pokračuje.

Sledujte ma, je toho viac…

 

Mária Reváková / majoranka

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť