Čo sa môžeme naučiť od Bambusu – Kolekcia Leto 2020

Letná sLow fashion kolekcia od slovenskej návrhárky

Keď som vytvorila Kolekciu 2020, uvedomila som si, že potlač so vzorom bambusu, ktorá je na látke, sa celkom často vyskytuje na rôznych východoázijských maľbách a predmetoch. Bambus spolu s borovicou a marhuľou japonskou sú výtvarným a kultúrnym motívom hlavne v japonskom a čínskom umení, kde ich nazývajú „traja priatelia zimy“, pretože sú schopné odolať zime, vďaka čomu sa stali symbolom nezlomnosti a vytrvalosti v ťažkých časoch.

Kliknite tu: Kolekcia “Leto 2020”

Najviac ma zaujala súvislosť jeho praktických vlastností so životnou múdrosťou, ktorá nás sprevádza každý deň. Oprela som sa pre istotu o poznatky z peknej prednášky Garryho Reynoldsa , pretože s bambusom, rastlinou ako takou, nemám vlastne žiadnu skúsenosť, keďže som nikdy nebola v Číne ani v Japonsku.

Takže babmbus je:

  • Ohybný, ale hlboko zakorenený

Bambus je tvrdá, pevná, ohybná a dobre zakorenená rastlina. Vo veterných podmienkach sa ladne pohybuje s vánkom, čo môže byť chápané ako symbol pokory. Predstavte si, že ste bambus a vietor sú každodenné problémy. Vy sa medzi nimi ladne vznášate, lebo viete, že problémy sú život a vy ho chcete prežiť krásne.

  • Vie sa postaviť a existovať ďalej

Napríklad v zime v Japonsku sa bambus pod ťarchou snehu ohýba smerom k zemi, až kým sa sneh nahromadí v takom množstve, že začne opadávať. Vtedy sa bambus vzpruží a vráti sa do pôvodnej polohy. Neporaziteľný 😊

  • Naoko slabý, v skutočnosti silný

Bambus nie je v porovnaní so stromami veľmi veľký a taktiež je vzhľadovo celkom nenápadný, avšak vôbec nie je taký krehký, ako sa môže zdať. Je schopný prežiť chladnú zimu, extrémne leto a občas aj tajfún. Táto vlastnosť vám môže pripomenúť  zmysel toho, čo v živote robíte. Možno práve teraz nie ste v nejakých zručnostiach, remesle, povolaní alebo joge najlepší, možno nemáte nikoho, kto by vám fandil, alebo máte len pár desiatok fanúšikov, ale podstatou je veriť vo svoje silné vlastnosti a uvedomovať si, že ste jednoducho presne tam, kde práve máte byť.

  • Stále pripravený

Základom každodenného prežitia je schopnosť prispôsobiť sa situácii. V momente, keď príde problém, nebrániť sa mu, nehádzať ho za hlavu, ale jednoducho ho otvoriť a riešiť. Problémy nie sú prekážky, ale sú jednoducho život. Život bez komplikácií nie je život a každodenné zamotávky by sme nemali brať ako prekážky, ale ako súčasť procesu. Keď celému procesu odporujeme, v tom momente sa život stáva nepríjemným. Výsledok dosiahneme tak či tak, ale stojí nám za to kaziť si zážitok z cesty? O čom potom život je? O výsledkoch (ktoré určite budú, ak sa snažíme) alebo o prežite každej jednej sekundy so všetkými jej plusmi aj mínusmi? Je na nás, či budeme mať v živote len výsledky, alebo naplno prežitý každý deň.

Letné tyrkysové šaty od slovenskej návrhárky
Letné tyrkysové šaty

  • Prázdný, ale plný múdrosti

Nenaplníš pohár, ktorý je plný. Častokrát nám naše predsudky, závery, pýcha a strach bránia v získavaní nových skúseností a práve dutina vo vnútri bambusa nám má pripomínať, že ak sa chceme učiť a postupovať ďalej, musíme vo svojej mysli spraviť miesto pre nové poznatky.

Letné zvonové tmavé nohavice so zvýšeným pásom.
Zvonové letné nohavice so zvýšeným pásom

  • A rastie prirodzene

Určite aj vy máte v živote svoje plány, ktoré by ste navyše chceli zrealizovať okamžite, ale nejak to nejde. Možno ste z toho nervózni a netrpezliví. Stretli ste sa niekedy s nejakou ambicióznou rastlinou? Asi nie. A rastlina predsa rastie, lebo vie, že má rásť. Práve to je aj našou úlohou – rásť v pokoji každý deň. Sú obdobia rýchlejšieho rastu a sú obdobia pomalšieho rastu. Ak ste dnes znepokojení, že sa vám nedarí rasť, tak sa ukľudnite a premýšľajte ako rastlina. Niekedy prší, niekedy svieti slnko, niekedy svieti menej, niekedy je tma…a predsa existujem.

Dúfam, že sa v oblečení z tejto novej slow fashion kolekcie “Leto 2020” budete cítiť rovnako uvedomelo, silne, spokojne aj slabo, no hlavne odolne. Všetky kúsky z tohto článku nájdete TU.

PS: Chcete čítať viac podobných článkov, zaujíma vás, čo je nové? Kliknite TU a nechajte si posielať novinky z dielne Majoranky na svoj email.

Vďaka!

Mária

Pridaj komentár

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť