Návod na upcyklovanie košele

Dámska blúzka vyrobená z pánskej košele

Máte doma nepotrebnú košeľu a nechcete ju vyhodiť? Skúste ju prešiť. Inšpirujte sa nasledujúcim návodom, ktorý je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník.

Ako ušiť takúto blúzku z pánskej košele? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.
Na prešitie som zvolila pánsku košeľu veľkosti XL. Nosím veľkosť S, takže výsledok je dosť oversize. Takto vyzerala košeľa pred upcykláciou.

Táto košeľa bola našťastie vo veľmi dobrom stave. Jediný nedostatok bol na golieri, konkrétnejšie, bol trochu odretý:

Kvôli tejto chybičke krásy som sa ho rozhodla odpárať.

1.Odprárať poškodený golier

Chceme odpárať len golier, nie stojačik goliera. Golier je tá časť s cípmi a stojačik, je tá užšia časť s oblúkmi. Postupne páreme v línii vyznačenej na obrázku.
Golier je odpáraný.
Stojačik sa otvorí, a preto ho treba zošiť.

2. Zošiť stojačik

Pred zošitím stojačika vám odporúčam najprv zostehovať vrchný a spodný stojačik ručne, pretože vrchný stojačik je väčšinou z technických príčin väčší a je potrebné ho trochu, naozaj len mierne nariasiť (malými vlnkami, ako vidíte na nasledujúcich obrázkoch) hlavne v prvej tretine stojačika na pravej a aj ľavej strane, zatiaľ čo spodný stojačik zostane rovný – bez riasenia.
Nariasenie (alebo odbornejším slovom “navoľnenie”) stojačika.
Navoľnený je len vrchný stojačik.
Predšitý stojačik zošijeme strojom.

3. Skrátenie rukávov

Keďže sa jedná o pánsku veľkosť L, rukávy sú veľmi dlhé. Rozhodla som sa ich skrátiť a zakončiť gumou, aby som ich mohla nosiť aj v zaujímavej vyhrnutej verzii.

Ako na to?

Oblečte košeľu na seba a zmerajte, aká dĺžka vám vyhovuje. Nameranú dĺžku označte špendlíkom. Od tohto naznačenia špendlíkom namerajte zhruba 2 centimetre, ktoré budete potrebovať na začistenie rukáva a taktiež na vytvorenie tunela pre gumu. Kriedou rovnomerne naznačte čiaru po celom obvode rukáva, aby ste vedeli, v ktorom mieste máte strihať. Mne to vyšlo akurát po začiatok manžety, takže presne v tomto mieste som mohla strihať.

Odstrihnutá manžeta, teraz je potrebné zošiť rozparok.
Prešijeme v naznačenom mieste a tým pádom zošijeme rozparok.

Následne na overlocku alebo pomocou cik-cakového stehu začistíme odstrihnutý kraj.

Po začistení si pripravíme gumu. Najprv si nameráme obvod ruky v oblasti lakťa. Vzorec pre výpočet dĺžky vašej gumy bude “obvod vašej ruky v lakťovej línii” + 1 cm z čoho 2 cm budú dohromady slúžiť ako záložka na odšitie (1 cm z jednej strany gumy a 1 cm z druhej strany gumy).

Môj obvod je 23,5 cm. Odstrihla som gumu v dĺžke 24,5 cm.
Šírka gumy, ktorú doporučujem použiť je 1 cm. Preto potrebujeme vytvoriť tunel, ktorý bude mať 1 cm alebo trošku viac. V našom prípade napríklad 1,5 cm. Na to potrebujeme naznačiť na koniec rukáva záložku 2 cm, ktorú zažehlíme:

Takto pripravený rukáv prešijete v šírke 1,5 cm od okraja. Koniec šitia prerušte asi 2 cm pred začiatkom šitia, aby vznikol otvor na prevlečenie gumy:

Ako vidíte, šev je prerušený.

Nasleduje prevlečenie gumy:

Na gumu pripevnite zicherku, pomocou ktorej prevlečite gumu cez celý obvod rukáva. Začnete a taktiež ukončíte v mieste prerušenia šva znázorneného na predchádzajúcom obrázku.
Dávajte pozor, aby sa vám guma počas prevliekania nepretočila/ netočila !
Konce gumy sa po prevlečení stretnú, zošpendlite ich a niekoľko krát prešite na stroji:
Po vložení a zošití gumy došijete vynechaný otvor na vyznačenom mieste.

4. Skrátenie dĺžky

Znova si oblečte košeľu a zmerajte požadovanú dĺžku. K požadovanej dĺžke pridajte minimálne 1 cm na záložku. Ja som zvolila vpredu 50 cm a vzadu 55 cm. Požadovanú dĺžku označíte špendlíkom, rovnomerne nameráte po celom obvode košele a naznačíte kriedou.

Dĺžka mi vyšla akurát nad posledný gombík.

V naznačenom mieste odstrihnete a kraj začistíte pomocou obnitkovačky alebo cik-cakového stehu.

Následne dolný kraj predžehlite v šírke 1 cm a prešijete v šírke 0,5 až 0,7 cm.

Na košeliach zvyknú byť bočné švy celkom komplikované na prešitie, pretože obsahujú veľa vrstiev látky. V takýchto častiach použite hrubšiu ihlu, aby sa vám štandardná tenká ihla nezlomila.

Výsledok

Tak čo, vyskúšate to? Pokiaľ budete potrebovať poradiť, píšte do komentárov alebo na email majoranka.fashion@gmail.com .

PS: Chcete čítať viac podobných článkov, alebo vás zaujíma, čo je nové? Kliknite TU a nechajte si posielať novinky z dielne Majoranky na svoj email.

Vďaka!

Mária

Pridaj komentár

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť