Energia handmade vecí

Krátke černé multifunkční šaty se zlatými knoflíky

Na výlete v Španielsku sme kúpili pre sestrinu maličkú dcérku látkovú bábiku. Ako to u detí býva, niekde na prechádzke ju zapotrošila. Bábika sa nenašla, tak sa sestra rozhodla, že ju dá vyrobiť. Na internete našla jednu pani, ktorá pekne háčkuje. Poslala jej fotku pôvodnej bábiky a tá pani jej po dohode spravila kópiu. Okrem toho si sestra u nej objednala pletenú postavičku populárneho mimozemšťana Alfa ako darček pre manžela.

Keď mi to ukazovala, bola som v nemom úžase. Najprv ma ohromilo, ako niekto dokáže odviesť takú dokonalú a precíznu prácu. Ako vie niekto správne odhadnúť rozmery, nájsť vhodný materiál a zvoliť kvalitnú techniku na vypracovanie detailov. Ďalej ako sa napríklad niekto nebojí vyjsť s produktom alebo službou na trh, aj keď je dnešný trh vyslovene zavalený obrovským, fakt neskutočne obrovským množstvom obdobných produktov, ktoré vznikajú deň čo deň, hromadia sa, putujú všade možne, ľudia kupujú, najlepšie za minimálnu cenu… čo sa nepredá, to sa spáli (?) alebo nakŕmi oceán (?).

Multifunkčná sukňa, z ktorej sa dajú vytvoriť šaty

(Na fotke influencerka Dorota Noon v multifunkčnej sukni)

Ďalším výnimočným dojmom z tých háčkovaných postavičiek bola ich energia. Nie som žiadne médium na meranie energie predmetov haha, ale myslím, že ľudia, rôzne miesta, situácie a tak ďalej vyžarujú určité dojmy, ktoré v nás prebúdzajú rôzne pocity. Je to ako keď počujete nejakú pesničku, ktorá vám niečím imponuje a páči sa vám, či už kvôli textu, melódii, nástrojom alebo najlepšie, kvôli všetkému dokopy. Poviem vám, že tie postavičky žiarili niečím výnimočným. Ako keby z nich išlo šťastie a radosť, ako keby to boli predmety, ktoré jednoducho mali vzniknúť a dostať sa do sestriných rúk. Krátko predtým som mala podobnú skúsenosť: kolegyňa ušila malé srdiečka naplnené kávovými zrnami. Látka, z ktorej boli, nebola moja šálka kávy, ale keď sa mi jedno srdiečko dostalo do rúk, už som sa ho nechcela pustiť. Prišlo mi niečím hrozne magické… Teraz ho mám položené na poličke nad šijacím strojom a vždy keď naňho pozriem, tak si hovorím, ako môže mať tak obyčajná malá vec toľko sily.

Čierne multifunkčné šaty od lokálnej návrhárky, ktoré sa dajú obliecť aj ako sukňa.
(čierne multifunkčné šaty so zlatými gombíkmi, modelka Dorota Noon, knihomoľka, vlogerka, influencerka)

(Zo sukne z predchádzajúceho obrázku vytvoríte tieto šaty. Viac info TU.)

Podobný pocit mám aj pri svojich veciach. Hlavne pri tých starších, ktoré som ušila, keď som ešte len začínala a pomaly som už aj zabudla, že existujú. Rovnako povznesene sa cítim, keď nosím oblečenie, ktoré som navrhla a ušila. Síce, často s tým mám problém, lebo je to trochu ako nosiť svoju prácu a chyby na vlastnej koži, ale opakovaným nosením sa tento pocit vytráca.

Fialový kabát županovitého strihu.

(Zelený blejzerfialový kabát a sukňa, z ktorej vytvoríte šaty. Všetko od Majoranky.)

Viem, že som idealista, ale myslím si, že svet by mal žiť v symbióze a rovnováhe. Nie je možné dosiahnuť dokonalosť, skôr ide o pomalé približovanie sa dokonalosti v priebehu celého života. Bohužiaľ, my ľudia máme odjakživa tendenciu mýliť si skutočné hodnoty. Mnohokrát za to ani sami úplne nemôžeme, pretože nám sú podsúvané nesprávne veci ako samozrejmosť a často nám automaticky nenapadne hľadať udržateľnú alternatívu. Páči sa nám, keď sa niečo „blyští“, pekné veci, lákavé zážitky, luxusné cestovanie, farebné jedlo, sladká zmrzlina… Skúsme sa občas zastaviť a zamyslieť sa, čo stálo za výrobou predmetov, ktoré vás obklopujú. Boli vyrobené s cieľom priblížiť sa dokonalosti, udržať rovnováhu vo svete, boli ľudia, ktorí vyrobili dané veci adekvátne ocenení za svoju prácu, alebo boli bohato ocenení len tí, ktorí tú výrobu zorganizovali?

Boho sukňa s kvelmi a volánmi.

(Jarný outfit s dlhou kvetovanou sukňou)Boho sukňa s kvelmi a volánmi.

Síce, mnohé veci neovplyvníme… ale je oukej občas utratiť trochu viac eur za handmade predmet, ktorý potrebujeme / hľadáme a trebárs to postupne opakovať v kratších intervaloch. Tvorivé veci na Sashe.sk pochádzajú z dielní ľudí, ktorým záleží na tom, aby svet fungoval ako má. Sashe.sk je neskutočne nápomocnou platformou pre všetkých kreatívnych ľudí, ktorí hľadajú cestu, ako dostať svoje diela do každodenného života zákazníkov. Aj preto tento portál prekypuje pozitívnosťou. Ľudia tu vymieňajú energiu za energiu, ktorá je veľmi prirodzená, nikoho neutláča, naopak, spôsobuje veľa radosti po všetkých stránkach.

Thajsky zelený blejzer na jar alebo leto.

(Zelený blejzer)

Celkom by ma zaujímalo, ak čítajú tento blog aj moje zákazníčky, či sa cítia špeciálne, keď si na seba dajú oblečenie odo mňa. Tiež by som sa chcela spýtať vás, či máte podobné dojmy, keď si kúpite niečo handmade.

Mária Reváková / majoranka

Pridaj komentár

Letná dovolenka a eshop dočasne zatvorený. Vidíme sa v septembri :) Skryť